Terápiás célú életmódprogramok

Pácienseink sokféle problémával jelentkeznek nálunk, de a céljuk ugyanaz: javítani akarnak az egészségi állapotukon, közérzetükön. Korunk tudománya bebizonyította: e célhoz legtöbbször a megfelelő életmódváltás a legrövidebb út.

Mi több, kiderült: a krónikus betegségek hátterében az életvitel, a környezeti faktorok, a táplálkozás, a stressz és az egyéni genetikai hajlamok állnak, így csak egy komplex és tartós orvos–beteg együttműködés hozhat javulást, gyógyulást. A legjobb, ha e folyamat során nemcsak táplálkozási szokásainkon változtatunk, hanem relaxációs technikákat is elsajátítunk, sportolni kezdünk és a stresszt is csökkentjük életünkben.

A Quintess Egészségközpontban számos terület szakemberei dolgoznak együtt. A rendszerszemléletű diagnosztikai folyamat végén összeállított részletes értékelés és terápiás ajánlás után sem hagyjuk magukra pácienseinket.

Táplálkozási problémák esetén megfelelő étrendet állítunk össze. Az egészség és a szellemi teljesítőképesség, a pszichés kiegyensúlyozottság megőrzéséhez nélkülözhetetlen a heti 3-4 óra közepesen intenzív testmozgás. Szakembereink segítenek a páciens életviteléhez legjobban illeszkedő, neki legtöbb örömöt szerző edzésprogram kidolgozásában. Pszichológusaink a stressz-terhelés csökkentéséhez mutatnak utat. Mindezt masszázsterápiák egészítik ki.

Táplálkozás

A rendszermedicina az ételre nem pusztán kalóriaként tekint, hanem információként, amely a szervekbe jutva szabályozza a sejtszintű folyamatokat és a genetikai kifejeződést. Így étkezési szokásaink kapcsolódnak betegségeinkhez. A tápanyagok és a gének közötti kölcsönhatást, s erre építve a gyógyításnak ezt az új megközelítését az elmúlt években egy új tudományág, a nutrigenomika tárta fel. Pácienseink teljes táplálkozási programot kapnak az optimális anyagcsere-működés visszaállításához. Olyan tápanyagok bevitelét írjuk elő, amelyek összeférnek, kompatibilisek a beteg genetikai szükségleteivel.

Testmozgás

Korunk tudományos eredményeivel összhangban a rendszermedicina egészségmodelljében kiemelten fontos szerepet kap a mozgás. Az aerob jellegű, ciklikus, erősítő mozgásformák kombinálva nyújtó, lazító, relaxáló hatásúakkal, mindenképpen az egyik legelőnyösebb módszer az élettani funkciók kiegyensúlyozódására, a szervezet működésének javítására. 
Speciálisan képzett szakembereink mozgásrendszeri vizsgálat, a fittség felmérése és az egyéni igények figyelembevétele alapján határozzák meg az adott terápiába szervesen illeszkedő mozgásprogramot. A személyre szabott mozgásprogramnak a napi tevékenység szerves részévé kell válnia, hiszen a fizikai képességek és az élettani funkciók jelentős javulása csak rendszeres gyakorlással érhető el.

Stresszkezelés

Ne használjuk alibiként a stresszt összes problémánk magyarázatára, inkább tekintsük úgy, mint egy rizikófaktort, amit féken kell tartanunk! Ha szükséges, pszichológusi segítséggel derítsük ki, mi okozza a stresszt és próbáljuk meg megoldani a problémánkat!
Pácienseink megtapasztalják, hogy a stresszkezelés igenis megtanulható, a stressz káros hatása megfelelő módszerek, technikák elsajátításával kivédhető! Életmód-programunkban különböző stresszkezelő módszereket mutatunk be, relaxációs technikákat tanítunk.

Szakértő támogatás

Mindenkinek más és más, az egyén adottságainak, az egészségi problémáinak megfelelő -- gyakran több fokozatból álló -- terápiát javaslunk. Szakembereink tanácsadással szolgálnak az étrend-kiegészítők és gyógyhatású készítmények kiválasztásában is. Segítenek kiigazodni a -- gyakran látszólag egyforma -- készítmények és márkák között. Ahhoz, hogy a terápia valóban hatékony legyen, időre és szakértő orvosi támogatásra van szükség, hiszen nemcsak az egyedi hatásokra, hanem az egymás közti és a gyógyszeres kezelésekkel való kombinálás kölcsönhatásaira is figyelni kell.
Felmérések szerint a krónikus betegségek megelőzése és sikeres kezelése gyakran hónapokkal az orvosi tanácsadást követően bukik el, mégpedig többnyire azért, mert a páciensnek nincs elég háttér-információja, motivációja ahhoz, hogy végigvigye a kitűzött programot. A betegek 78 százaléka elveszti kezdeti lelkesedését és visszatér régi, rossz szokásaihoz. Éppen ezért szakszerű támogatással segítünk leküzdeni az életmódváltás kezdeti nehézségeit. Mindenki képes a változásra!

Terápiás célú életmódprogramok