Személyre szabott gyógyítás

Napjainkban, amikor orvoshoz fordulunk, mind fontosabb szempontnak tekintjük, hogy mennyire illeszkedik az adott ellátási forma életmódunkhoz, értékrendünkhöz. Gyakran azért döntünk az alternatív vagy komplementer medicina mellett, mert azt szeretnénk, hogy odafigyeljenek ránk, valóban ellássanak, egész emberként kezeljenek.

Nos, a rendszerszemléletű orvostudomány, a rendszermedicina pontosan ilyen.  Arra figyel: hogy vagyunk, hogyan érezzük magunkat. A rendszerszemléletű orvoslást a páciens egésze érdekli. Milyen az életünk, a közérzetünk, mit eszünk, milyen környezetben dolgozunk, milyenek a kapcsolataink, hogyan pihenünk és játszunk, mi a hobbink, milyen gyógyszert szedtünk, hogy működik az emésztőrendszerünk, netán milyen vegyszerekkel találkoztunk?

Az orvos csak akkor tud teljes képet alkotni rólunk és segíteni nekünk, ha egész életvitelünket górcső alá veszi. Ha tisztába jövünk azzal, kik is vagyunk valójában, ha az orvos elénk tárja, milyennek látja az életünket, akkor lényeges motívumok, olyan kulcsinformációk kerülhetnek a felszínre, amelyeket kihasználva csakugyan jobban érezhetjük magunkat. Egész közérzetünket, életérzésünket megváltoztathatjuk!

A rendszerszemléletű medicina számára nem az a lényeg, hogy rámutasson valamilyen betegségre, hanem hogy megtalálja a betegséget vagy a panaszokat kiváltó okokat. Az orvos életmódunkkal együtt vizsgál és kezel bennünket. Életvitelünk, döntéseink kontextusában foglalkozik velünk, s egyéni szükségleteinkhez igazodó kezelési programot dolgoz ki számunkra.

Személyre szabott gyógyítás