Stressz és allergia

Kliensünk allergiás és asztmás panaszai miatt fordult hozzánk, melyeket évtizedek óta hasztalanul kezeltek antiallergiás szerekkel, sőt szteroidokkal is. Emellett krónikus arcüreg-gyulladás gyötörte, s rendkívül elszaporodott orrpolipjai miatt több műtéten esett át.

Vizsgálataink a beteg vérképében és vizeletében is találtak a normálistól eltérő értékeket, figyelmünket azonban elsősorban az étel-intolerancia (IgG) teszt eredménye keltette fel. Jóllehet gluténre, tejre és gombára is csak "gyengén pozitív" értéket kaptunk, ez feltehetőleg súlyos intoleranciát jelentett, miután az antiallergiás szerek és a szteroidok tartós alkalmazása jelentősen torzítja ezeket az adatokat. A beteg állapotának ismeretében azon már egyáltalán nem lepődtünk meg, hogy stressz-szintje kórosan magasnak bizonyult.

Kliensünknek javasoltuk, hogy fél évig hagyja ki étrendjéből a tejet, a búzát, az árpát, a zabot, a rozst, a gombát, s a finomított szénhidrátokat, hogy megszabaduljon az étel-intolerancia következményeitől.

A további gyulladáscsökkentés érdekében ajánlottuk, hogy az állati zsírokat lehetőleg hidegen sajtolt növényi olajokkal helyettesítse, s szedjen omega-3 halolaj kapszulát.

A bélműködést, illetve a bélflórát a rostbevitellel – zöldség fogyasztással –, illetve probiotikummal javítottuk.

Javasoltuk betegünknek, hogy allergiás tüneteit ne szteroid tartalmú készítményekkel, hanem Salvus spray-vel csillapítsa – fokozatosan térjen át egyikről a másikra.

A stressz-szint csökkentése érdekében jógát és napi félóra közepesen intenzív testmozgást írtunk elő.

A terápia hatására kliensünk állapota rohamos javulásnak indult. Évtizedek óta fennálló panaszai megszűntek, s néhány hónappal azután, hogy felkeresett minket, ismét élvezni tudta az életet.

Stressz és allergia