Pszichoszomatikus eredetű panaszok

Az összetett, multifaktoriális testi betegségek kialakulásában az érzelmi tényezőknek kiemelt szerepe van. A pszichés tényezők – a stressz, a szorongás, a pánik, a feloldatlan konfliktusok – gyakran hozzájárulhatnak a testi megbetegedések kialakulásához vagy akár kiújulásához. Az ilyen, ún. pszichoszomatikus betegségek leggyakoribb megjelenési formái a gyomor- és nyombélfekély, vastagbélgyulladás, nőgyógyászati megbetegedések, asztma, alvászavar, szív- és érrendszeri panaszok, bőrbetegségek, magas vérnyomás, szexuális zavarok.

A pszichoszomatikus betegek komplex kezelésében egyaránt hangsúly van a testi és lelki tényezőkön. A kezelés folyamán elengedhetetlen a teljes orvosi kivizsgálás, amely a tünetek hátterében megtalálja vagy kizárja a testi-szervi eredetet, valamint feltárja az érzelmi stressz okait, és megoldást ajánl ezek megszüntetésére.

Orvosaink komplex végzettsége (klinikai orvos és pszichoterapeuta) lehetővé teszi a pszichoszomatikus betegek átfogó kezelését, ami a rendszerszemléletű orvosi diagnosztikát és adott esetben a háttérben álló lelki ok szakszerű feltárását és a személyre szabott pszichoterápiát foglalja magában.

Pszichoszomatikus eredetű panaszok