Étel-intolerancia

Nőbetegünk kálváriája azzal kezdődött, hogy 2012-ben egy októberi reggelen szeme körül ödéma keletkezett. Kalciumot vett be, de hiába – a duzzanat visszatért. Pár nappal később különböző testtájain csalánkiütés is megjelent.

Orvosi ügyeleten Suprastinnel és Calcimusc-kal kezelték, laboratóriumi és gasztroenterológiai vizsgálatokat javasoltak. Ezek azonban – egy régóta ismert vashiány kivételével – semmilyen eltérést nem mutattak. Páciensünk orvosai a hagyományos medicina teljes eszköztárát felvonultatták: ételallergia tesztet, allergén-specifikus allergia (IgE)-vizsgálatot végeztek, góckutatásba fogtak, parazita ellenes kúrát írtak elő. Mindhiába – a beteg egész testét továbbra is csalánkiütés borította, s előfordult, hogy egész arca megduzzadt.

Amikor hozzánk fordult, kiterjedt laboratóriumi vizsgálatokat végeztünk. Ezek kimutatták: páciensünknek nemcsak vashiánya, hanem D-vitamin hiánya is van. Igazán sorsdöntőnek azonban az étel-intolerancia (IgG) teszt eredménye bizonyult. Kiderült, hogy betegünk szervezete egy sor élelmiszert – köztük a tojásfehérjét, a búzát, az árpát és a tehéntejet – nem képes feldolgozni.

  • Étrendi változtatásokat és táplálék-kiegészítőket javasoltunk. Páciensünk kiiktatta étrendjéből a gabonaféléket (pontosabban a glutént és a gliadint tartalmazó élelmiszereket), a tejet, tejtermékeket és a tojást.
  • Bélflóráját probiotikummal javítottuk, ami szintén hozzájárul az étel-intolerancia csökkentéséhez. Emellett D-vitamint kapott.

Pár hónap elteltével látványos javulást tapasztaltunk. A beteg vashiánya mérséklődött, Immunrendszere erősödött, emésztési zavarai elmúltak. Olyannyira kellemetlen csalánkiütései előbb visszaszorultak, majd teljesen megszűntek.

Étel-intolerancia