Egy gyakori probléma: gluténintolerancia

A hetvenegy éves páciensünk állandó puffadásról és egyre gyakoribb hasmenésről panaszkodott, amikor felkeresett. A májenzim szintje emelkedett az utóbbi időben, amire nem volt magyarázat. Vastagbéltükrözést és ultrahang-vizsgálatot végeztek rajta, de mindent rendben találtak. Ezen kívül elég előrehaladott csontritkulása volt és régebben átesett egy pajzsmirigy-gyulladáson, de úgy tűnt, azt néhány hónap alatt kikezelték. Arra a kérdésemre, hogy milyen ételeket eszik, páciensünk elmondta, hogy elsősorban szénhidrátokat – tésztát, kenyeret, kekszeket –, kevés fehérjét, zöldséget szinte soha. Ezt azzal magyarázta, hogy fél a puffadástól.

5x5 Elmondtam neki, hogy a tüneteit okozhatja a glutén, és arra kértem, változtasson étrendjén egy hónap erejéig: a hántolatlan barna rizsen kívül – amiben nincs glutén –, ne egyen más szénhidrátot.

Két hét múlva jött legközelebb, és alig fért a bőrébe, olyan izgatottan adta elő, milyen jól érzi magát. Nyilvánvalóvá vált, hogy problémáit a gluténintolerancia okozza, ami valószínűleg egész életében fennállt. Vérvizsgálatra nem is volt szükség, mert majd kicsattant az egészségtől, és megesküdött: soha többé nem eszik egy falat ételt sem, amelyben glutén van.

Gluténintoleranci