A helyes táplálkozás gyógyító ereje

Hihetetlen, de pusztán táplálkozásunk átalakításával is jótékony hatásokat érhetünk el egész szervezetünkben

Amikor egyik női páciensünk először keresett fel, ötvenhárom éves volt, de már évtizedek óta rosszul táplálkozott, keveset aludt és sokat dolgozott. Az utóbbi években aztán egyik csapás után jött a másik. Megnőtt a vérnyomása (először csak az alsó érték, később a felső is) és a koleszterinszintje, majd a vércukorszintje is (6,55 mmol/l). Ráadásul egy hosszú és kimerítő depressziós időszak kellős közepén volt. A vizsgálatokból kiderült, hogy a hormonháztartása is rendetlenkedik, de azt viszonylag könnyen korrigálni lehetett. A legnagyobb változást azonban táplálkozási szokásainak megváltoztatása eredményezte.

5x5 Első lépésként kiiktattuk étrendjéből a cukrot, amelyet igen nagy mennyiségben fogyasztott, különösen feketekávéban.
5x5 A finomított szénhidrátokat lecseréltük teljes kiőrlésűekre, a zöldségek és hüvelyesek arányát pedig megnöveltük.
5x5 Végül a tejet is száműztük, amit (téves elképzelések alapján) azért fogyasztott, hogy semlegesítse vele a gyomorsavát.

Mindössze 8 hét elteltével, az új táplálkozási szokásoknak köszönhetően, páciensünket mintha kicserélték volna. 7 kg-ot fogyott, és derékkörfogata 2 számmal kisebb lett. A vérnyomása, hála a rendszeres fizikai aktivitásnak, lement a normális szintre, vércukorszintje pedig 5,27 mmol/l-es szintre állt be.

A helyes táplálkozás gyógyító ereje