A XXI. századi orvostudomány üzenete

Februárban ismét hazánkba látogatott a rendszerszemléletű medicina európai hírű szakértője, a Quintess Tudásközpont és Egészségközpont nemzetközi orvostanácsadója, Dr Filippo Ongaro. Segítségével ezúttal arra kerestük a választ, hogy hogyan előzhetjük meg, illetve ismerhetjük fel a különböző krónikus betegségek mögött megbúvó közös okokat, illetve milyen korszerű gyógyítási megoldások állnak a rendelkezésünkre.


A krónikus betegségek

Diabétesz és metabolikus szindróma, zsíranyagcsere-zavarok, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri megbetegedések, elhízás és túlsúly, daganatok, krónikus gyulladásos betegségek, Alzheimer-kór és kognitív zavarok, csontritkulás és ízületi gyulladások. Ezek a leggyakoribb krónikus betegségek, melyek tüneteit szinte valamennyi orvos kezeli, ám csak kevesen jutnak el a probléma gyökeréig. Pedig az egyre ismertebbé váló rendszerszemléletű medicina megoldásai ma már lehetőséget teremtenek arra, hogy felderítsük és hatékonyan kezeljük napjaink krónikus betegségeit. Ezek az elváltozások ugyanis a beteg ember genetikai adottságainak, életstílusának, táplálkozásának bonyolult egymásra hatásából következnek és nem egy kiváltó okra vezethetőek vissza.

A rejtett okok

Rendkívül különböző betegségek is gyakran ugyanazon biokémiai egyensúlyzavaron alapulnak. Sőt, csupán néhány biológiai működési rendellenesség áll napjaink legtöbb krónikus degeneratív betegségének a hátterében (gyulladás, oxidatív stressz, funkcionális fehérjék és cukrok összetapadása, stressz-reakciók). Ezek az okok gyakran több betegség okozói is, így a probléma gyökerének megragadásával több legyet üthetünk egy csapásra! Magas oxidatív stresszt mérhetünk például olyan betegségeknél, mint az érelmeszesedés, a krónikus fáradtság-szindróma, a szívinfarktus, a krónikus fájdalommal járó ízületi és kötőszöveti betegség, az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Ha szervezetünk működésének finom egyensúlyára hosszú ideig nem figyelünk, az gyakran komoly károkat okozhat szerveinkben.

Rendszerszemléletű medicina -- a megelőzés és kezelés művészete

A rendszerszemléletű orvosi gondolkodás széles körű alkalmazása még nem jellemző napjainkra, pedig a hátterét képező tudományos eredmények mintegy 15 évvel megelőzik az általános orvosi gyakorlatot.

Az állóképesség teszt, az oxigénfogyasztás, az izomerősség és rugalmasság mérése, a pszichológiai tesztek és a stressz szint mérése olyan lehetőségek, amelyek ma már a hatékony gyógyítás alapjait jelentik. Biokémiai vizsgálatok segítségével megtudhatjuk, hogy jelenleg miképp működik, milyen állapotban van a test, genetikai vizsgálatok segítségével pedig még pontosabb eredményt kaphatunk a betegségek előfordulási lehetőségeiről, kockázatainkról. Akár már egy egyszerű vérvizsgálattal is sok mindent megtudhatunk például a hormonokról, vagy, hogy mennyi vitamin található a szervezetünkben. Ezek többsége azonban manapság még korántsem rutin vizsgálat. Éppen ezért érdemes keresni a tudományosan is megalapozott, innovatív eljárásokat, és azokat az orvosokat, klinikákat, amelyek alkalmazzák a rendszerszemléletű medicina eredményeit. Olyan szemléletváltás kezdetének vagyunk tanúi az orvoslásban, amelynek módszertana a személyre szabott, rendszerszemléletű medicina lesz.

A XXI. századi orvostudomány üzenete
Next 1 of 2