A krónikus betegségek megelőzésének lehetőségeiről

A Quintess Egészségközpont február 23-ai rendezvényén a meghívott újságírók, dr. Filippo Ongaro, a Quintess nemzetközi orvostanácsadója és dr. Fekete György gyermekgyógyász professzor, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikájának orvosa beszélgettek egy egyre aktuálisabbá váló témáról: melyek a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer legfőbb hiányosságai, és hogyan fognak gyógyítani a jövő orvosai? Mi az, amihez már most is rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök, de mégsem használjuk ki a lehetőségeket? Miért elhibázott a kezelések egy jelentős része, és mit kellene tenniük az orvosoknak, hogy valóban meggyógyuljunk? Mi az, ami viszont a saját felelősségünk?

"Meggyőződésem, hogy minden felnőttkori, súlyos és krónikus betegség megelőzésének a korai gyermekkorban kell elkezdődnie. Nem várható, hogy a felnőtt népesség egészségi állapota a mainál jobb legyen, ha a betegségek megelőzésével kapcsolatos, már ma is rendelkezésünkre álló ismereteket nem alkalmazzuk egészen a gyermekkortól kezdődően" - kezdte a beszélgetést dr. Fekete György, a Semmelweis Egyetem professzora.

"A Quintess Tudás- és Egészségközpont az elmúlt években nagyon sokat tett azért, hogy a betegségmegelőzés fontossága Magyarországon minél nagyobb ismertséget és elismertséget kapjon. Múlt év szeptemberében első ízben mutattuk be itthon a rendszerszemléletű betegségmegelőzés elméletét és gyakorlatát, októberben pedig a Magyar Tudományos Akadémián jelentettük be a mára kiemelten közhasznú, nonprofit szervezetként üzemelő Quintess Tudásközpont megalapítását. 2011 decemberében pedig sor került dr. Filippo Ongaro "Úgy egyél, hogy jól legyél!" című új könyvének hazai bemutatójára is. A könyv az egészséges táplálkozás betegségmegelőzésben betöltött alapvető szerepére hívja fel a figyelmet, kiemelve egy új tudományág, a nutrigenomika eredményeit. A valóban korszerű táplálkozási alapelvek figyelembe veszik, hogy táplálkozásunkkal génjeink működését is jelentősen befolyásoljuk, így már csak ezért sem mindegy, hogy milyen minőségű élelmiszereket fogyasztunk" - mondta Fekete.

TOVÁBB >>
A krónikus betegségek megelőzésének lehetőségeiről