Az "Úgy egyél, hogy jól legyél!" című könyvem által tárgyalt egyik téma az étrendkiegészítők, vitaminok, gyógyhatású élelmiszerek, gyógynövényes készítmények területe, hiszen eléggé zavaros a helyzet a kifejezésekkel és ezeknek a tartalmával kapcsolatosan.
Az a feltételezés, hogy ha egy orvos hagyományosan gyógyító, allopátiás orvos, mint amilyen én is vagyok, csak gyógyszereket használhat, nem állja meg a helyét.Az orvos abszolút szabadon dönthet a tudomány és a lelkiismerete alapján, hogy mit használjon betegének gyógyulása érdekében. És itt érünk az étrendkiegészítők, vitaminok, gyógynövényes készítmények használatára vonatkozó tudományos evidenciákhoz.
Szeretnék itt egy dolgot hangsúlyozni: aki továbbra is azt mondja, hogy nincsenek ezeknek az anyagoknak a használatával és hasznosságával kapcsolatos tudományos tények, egyértelmű, hogy nem ismeri a szakirodalmat. Mivel már több éve bizonyítják be ezeknek az anyagoknak a hasznosságát használat közben, természetesen nem lehet általánosítani és nincs is idő ennek a felvételnek a keretében arra, hogy részletesen mutassak be minden készítményt, de néhányat említek azok közül, amelyeknek egyértelműen teljes körű jótékony hatásai vannak és szintén egyértelműen teljes hatása van azoknál is, akik saját orvosi rendelőjükben vizsgálják a lakosság hiánybetegségeinek paramétereit.
Más szavakkal, az a híres mondás, hogy táplálkozási szempontból, elég a kiegyensúlyozott diétát követni ahhoz, hogy minden szükségest megkapjon a szervezet, egy kissé idejétmúlt elképzelés. Leginkább azért, mert nem tudjuk, hogy mi a kiegyensúlyozott étrend. Másodsorban, bármit is értünk a kiegyensúlyozott diéta alatt, az a ma előállított élelmiszeripari termékekből áll, tehát nem mondhatjuk továbbra sem, hogy ha megeszek egy nap 3-4 adag zöldséget már bevittem az összes szükséges vitamint. Hiszen azoknak a zöldségeknek a nagy része ládában termett és nagyon kevés vitamint tartalmaz, vagy netán gyorsfagyasztott termék. Tehát már ez egy téves elképzelés.
A másik, hogy tudnunk kell, mit értünk ezeknek az anyagoknak a megfelelő mennyisége alatt. Az általában megfelelő mennyiségnek tartott adag, az akut vitaminhiányos állapotban éppen csak megvédi a szervezetet. De minket ez már nem érdekel, mert mi nem erről az állapotról beszélünk. Hanem minket az érdekel, hogy mi az az optimális mennyiség, amely ahhoz kell, hogy az anyagcserénket a legjobban működtessük.
Sok tanulmány, többek között a kaliforniai Berkeley-i Bruising, az évek során bebizonyította, hogy például a vitaminok, mint több kémiai reakció együtthatói a biokémiai reakciók sebességével befolyásolják az anyagcserénket, tehát nem csak arról van szó, hogy bejuttatom a megfelelő mennyiségű vitamint, hogy elkerüljem a vitaminhiányt, hanem azért szedünk be bizonyos vitaminokat, hogy a szervezetünk jobban működjön.
2011-09-11 08:38:52
Videos > Természetes kúrák és az internet
Természetes kúrák és az internet
Az "Úgy egyél, hogy jól legyél!" című könyvem által tárgyalt egyik téma az étrendkiegészítők, vitaminok, gyógyhatású élelmiszerek, gyógynövényes készítmények területe, hiszen eléggé zavaros a helyzet a kifejezésekkel és ezeknek a tartalmával kapcsolatosan.
Az a feltételezés, hogy ha egy orvos hagyományosan gyógyító, allopátiás orvos, mint amilyen én is vagyok, csak gyógyszereket használhat, nem állja meg a helyét.Az orvos abszolút szabadon dönthet a tudomány és a lelkiismerete alapján, hogy mit használjon betegének gyógyulása érdekében. És itt érünk az étrendkiegészítők, vitaminok, gyógynövényes készítmények használatára vonatkozó tudományos evidenciákhoz.
Szeretnék itt egy dolgot hangsúlyozni: aki továbbra is azt mondja, hogy nincsenek ezeknek az anyagoknak a használatával és hasznosságával kapcsolatos tudományos tények, egyértelmű, hogy nem ismeri a szakirodalmat. Mivel már több éve bizonyítják be ezeknek az anyagoknak a hasznosságát használat közben, természetesen nem lehet általánosítani és nincs is idő ennek a felvételnek a keretében arra, hogy részletesen mutassak be minden készítményt, de néhányat említek azok közül, amelyeknek egyértelműen teljes körű jótékony hatásai vannak és szintén egyértelműen teljes hatása van azoknál is, akik saját orvosi rendelőjükben vizsgálják a lakosság hiánybetegségeinek paramétereit.
Más szavakkal, az a híres mondás, hogy táplálkozási szempontból, elég a kiegyensúlyozott diétát követni ahhoz, hogy minden szükségest megkapjon a szervezet, egy kissé idejétmúlt elképzelés. Leginkább azért, mert nem tudjuk, hogy mi a kiegyensúlyozott étrend. Másodsorban, bármit is értünk a kiegyensúlyozott diéta alatt, az a ma előállított élelmiszeripari termékekből áll, tehát nem mondhatjuk továbbra sem, hogy ha megeszek egy nap 3-4 adag zöldséget már bevittem az összes szükséges vitamint. Hiszen azoknak a zöldségeknek a nagy része ládában termett és nagyon kevés vitamint tartalmaz, vagy netán gyorsfagyasztott termék. Tehát már ez egy téves elképzelés.
A másik, hogy tudnunk kell, mit értünk ezeknek az anyagoknak a megfelelő mennyisége alatt. Az általában megfelelő mennyiségnek tartott adag, az akut vitaminhiányos állapotban éppen csak megvédi a szervezetet. De minket ez már nem érdekel, mert mi nem erről az állapotról beszélünk. Hanem minket az érdekel, hogy mi az az optimális mennyiség, amely ahhoz kell, hogy az anyagcserénket a legjobban működtessük.
Sok tanulmány, többek között a kaliforniai Berkeley-i Bruising, az évek során bebizonyította, hogy például a vitaminok, mint több kémiai reakció együtthatói a biokémiai reakciók sebességével befolyásolják az anyagcserénket, tehát nem csak arról van szó, hogy bejuttatom a megfelelő mennyiségű vitamint, hogy elkerüljem a vitaminhiányt, hanem azért szedünk be bizonyos vitaminokat, hogy a szervezetünk jobban működjön.
Csak két olyan példáját említem ezeknek az anyagoknak, amelyek a könyvben is benne vannak és amelyek gyógyászati felhasználása nagyon fontos, de az orvoslásban a hozzájuk való viszonyulás még bizonytalan: Omega 3 többszörösen telítetlen zsírsavak, ez az úgynevezett halolaj. Ennek a tápanyagnak a különböző betegségekben fellépő jótékony hatásával foglalkozó szakirodalom száma végtelen, de napjainkban egyáltalán nem lehet azt mondani a pácienseknek, hogy elég halat enni. Miért? Mert a tenyésztett hal, amely a manapság kapható halak nagyobb részét képezi, nem tartalmaz Omega 3-t, mert a halat olyan táppal etetik, amelyet hagyományosan nem eszik. Ráadásul még a halban sok más anyag is van, van, amelyik mérgező is, mint például a higany. Viszont ha én Omega 3-t írok fel a páciensnek, akkor az már szűrt és tisztított anyag, annak érdekében, hogy a pontos terápiás célt elérje. Továbbá, ha én Omega 3-t írok fel, személyre tudom szabni a mennyiséget, attól függően, hogy mennyire van szükség.
De milyen mennyiségre van szükség? Azt kérdezzük erre: hát ki tudja? Nem így van, ezt igenis lehet tudni. Ezeket az értékeket a vér vizsgálatával lehet megállapítani. Tehát én minden páciens esetén tudom, hogy mennyi Omega 3 zsírsavra és pentánsavra van szüksége. Tehát ugyanolyan, ha nem nagyobb pontossággal lehet megadni, mint egy orvosságot, még akkor is ha étrendkiegészítőt használunk.
A másik példa, amit említeni szeretnék a D-vitamin. A D-vitamint fontosnak tartjuk a csontokhoz, és ez még továbbra is így van, de az elmúlt 10 évben felmerült, hogy még sok más fontos dologhoz szükséges. Pedig nem is igazi vitamin, hanem hormon, amely receptorokon keresztül hat, mely minden sejtünkben megtalálható és ez a VDR receptor.
Sok kutató bebizonyította, hogy a D-vitamin alapvető fontosságú az onkológiai védelemben, az immunrendszer működésében, az anyagcsere és a szív-és érrendszeri betegségekben. Egy alapvető fontosságú anyag.
Hogyan képződik a D-vitamin? A napsütés segítségével. A D-vitamin mennyisége az ételben nevetségesen kevés, de a napon a bőrben az ultraibolya sugárzás segítségével jelentős mennyiségű D-vitamint termelünk. A probléma, hogy már nem vagyunk a napon. Nem vagyunk a napon, mert mindig fel vagyunk öltözve, és azért sem, mert maguk az orvosok mondják, hogy ne legyünk a napon, mert károsan hat. Károsan hat persze, ha égetjük magunkat a napon, de a napsütés önmagában nem káros. Az északi féltekén csak a napsugárzás segítségével voltaképpen lehetetlen a védelemhez szükséges mennyiséghez jutni a hosszú telek, a hideg stb. miatt.
Michael Lolly, amerikai kutató, aki a D-vitaminnal kapcsolatosan sokat publikált, és akit volt szerencsém megismerni, úgy tartja, hogy a D-vitamin hiánya, ami szinte már járvány, az egyik olyan faktor, amely több krónikus betegség felmerüléséhez vezet, amelyek száma jelentősen nagyobb az északi féltekén, mint a délin. Elég a páciensek vérében megvizsgálni a D-vitamin értékét, hogy rájöjjünk, hogy azok közül, akik nem szednek D-vitamint étrendkiegészítőként, senki sem rendelkezik a védelemhez szükséges mennyiségű D-vitaminnal. A védelemhez szükséges szint 50 ng/ml D-vitamin felett értendő, és biztosíthatom Önöket, hogy nagyon ritkán lehet megtalálni olyan személyeknél, akik nem szednek D-vitamint.
Hogyan foglalhatnám össze az elhangzottakat? Úgy, hogy most már nem beszélhetünk általánosságban, azt mondva, hogy egyél kiegyensúlyozott étrend szerint, úgy is jó! Vagy, hogy az étrendkiegészítők semmire sem jók, mindegyik átvágás! Nem lehet így érvelni! Ebben a témában is ugyanazzal a tudományos módszerrel kell eljárni, mint más esetben, nézzük meg a szakirodalmat, és nézzük meg azt is, hogy rengeteg adat van erről a témáról, kezdjük el klinikai szinten tesztelni ezeket a paramétereket és rájövünk mi orvosok is, hogy a pácienseknél hiány lép fel, és így eljutunk a személyre szabott tápanyag előíráshoz. Tehát nem csak beletrafálunk.
Azaz már nem arról van szó, hogy azt mondjuk: szedjen multivitamint, mert egyik szélsőségből esünk a másikba. Nagyon rosszat tesz, ne is szedje, vagy nincs értelme vagy szedjen multivitamint. Mindhárom téves elképzelés. Meg kell mérni és személyre kell szabni mindannyiunk számára a terápiát.
A gyógyhatású élelmiszereket, amely egy új kifejezés, mely az étrendkiegészítőket és néhány gyógynövényt takar, teljes körűen a gyógyító csomag részének kell tekinteni, melyet a kezelőorvosnak nem alternatívaként, hanem innovatív jelleggel tudnia kellene használni.
Úgy gondolom, hogy az internet hihetetlen lehetőséget nyújt mindazoknak, akik információt szeretnének átadni, világos, hogy sokan kritizálják az internetet, hogy nem szűri az információkat és nincsenek rendszerezve, de talán nehezen is kezelhető, és bekerülhetnek olyan fogalmak és információk, melyek nem igazak és ez destabilizálja az internetet. De én inkább választom a destabilizálás kockázatát, mint a hallgatást, vagy azt a lehetőséget, hogy az információkat olyan személy kezelje teljes körűen, akinek az érdeke bizonyos tények közlését és bizonyos dolgok elhallgatását kívánja meg.
Én az internetet olyan hihetetlen fórumnak tekintem, ahol lehetőségem nyílik sok emberrel beszélgetni és igen körültekintően használva, átadhatunk olyan dolgokat, amelyek tudományosan megalapozottak, de talán mégis kellemetlen hallani, mivel az ellenőrzött média mást tálal nekünk. Nem mondom, hogy a kettő között feloldhatatlan ellentét feszül, nem mondom, hogy aki akadályozza az információkat, az nem teheti meg ezt a rádióban, a nyomtatott sajtóban vagy a televízión keresztül. Mindazonáltal én úgy gondolom, hogy ha rendszeresen adunk át információkat, fenntartva mondjuk egy Youtube csatornát, saját blogot, vagy saját információs weboldalt, meg tudunk teremteni egy olyan alapot, mellyel követőkre találunk.
Az emberek nagy része manapság képes véleményt alkotni, a mai internethasználókat nehéz becsapni, mert odafigyelnek és összevetik a különböző oldalak információit. Ezért én az ilyen felhasználástól nem tartok, viszont nagyon vonzónak tartom azt a lehetőséget, hogy feldolgozott információkat adhassak át, amelyeket én a tudományos szakirodalomból merítek, de a megfelelő mértékig egyszerűsítem, bemutatva a páciensnek, hogy manapság az orvoslás milyen új lehetőségeket kínál.