Természetes kúrák és az internet

Az "Úgy egyél, hogy jól legyél!" című könyvem által tárgyalt egyik téma az étrendkiegészítők, vitaminok, gyógyhatású élelmiszerek, gyógynövényes készítmények területe, hiszen eléggé zavaros a helyzet a kifejezésekkel és ezeknek a tartalmával kapcsolatosan.


Az a feltételezés, hogy ha egy orvos hagyományosan gyógyító, allopátiás orvos, mint amilyen én is vagyok, csak gyógyszereket használhat, nem állja meg a helyét. Az orvos abszolút szabadon dönthet a tudomány és a lelkiismerete alapján, hogy mit használjon betegének gyógyulása érdekében. És itt érünk az étrendkiegészítők, vitaminok, gyógynövényes készítmények használatára vonatkozó tudományos evidenciákhoz.

Szeretnék itt egy dolgot hangsúlyozni: aki továbbra is azt mondja, hogy nincsenek ezeknek az anyagoknak a használatával és hasznosságával kapcsolatos tudományos tények, egyértelmű, hogy nem ismeri a szakirodalmat. Mivel már több éve bizonyítják be ezeknek az anyagoknak a hasznosságát használat közben, természetesen nem lehet általánosítani és nincs is idő ennek a felvételnek a keretében arra, hogy részletesen mutassak be minden készítményt, de néhányat említek azok közül, amelyeknek egyértelműen teljes körű jótékony hatásai vannak és szintén egyértelműen teljes hatása van azoknál is, akik saját orvosi rendelőjükben vizsgálják a lakosság hiánybetegségeinek paramétereit.

Más szavakkal, az a híres mondás, hogy táplálkozási szempontból, elég a kiegyensúlyozott diétát követni ahhoz, hogy minden szükségest megkapjon a szervezet, egy kissé idejétmúlt elképzelés. Leginkább azért, mert nem tudjuk, hogy mi a kiegyensúlyozott étrend. Másodsorban, bármit is értünk a kiegyensúlyozott diéta alatt, az a ma előállított élelmiszeripari termékekből áll, tehát nem mondhatjuk továbbra sem, hogy ha megeszek egy nap 3-4 adag zöldséget már bevittem az összes szükséges vitamint. Hiszen azoknak a zöldségeknek a nagy része ládában termett és nagyon kevés vitamint tartalmaz, vagy netán gyorsfagyasztott termék. Tehát már ez egy téves elképzelés.

A másik, hogy tudnunk kell, mit értünk ezeknek az anyagoknak a megfelelő mennyisége alatt. Az általában megfelelő mennyiségnek tartott adag, az akut vitaminhiányos állapotban éppen csak megvédi a szervezetet. De minket ez már nem érdekel, mert mi nem erről az állapotról beszélünk. Hanem minket az érdekel, hogy mi az az optimális mennyiség, amely ahhoz kell, hogy az anyagcserénket a legjobban működtessük.

Sok tanulmány, többek között a kaliforniai Berkeley-i Bruising, az évek során bebizonyította, hogy például a vitaminok, mint több kémiai reakció együtthatói a biokémiai reakciók sebességével befolyásolják az anyagcserénket, tehát nem csak arról van szó, hogy bejuttatom a megfelelő mennyiségű vitamint, hogy elkerüljem a vitaminhiányt, hanem azért szedünk be bizonyos vitaminokat, hogy a szervezetünk jobban működjön.

Természetes kúrák és az internet
Next 1 of 3