Táplálkozás és a krónikus betegségek

Ez egy nagyon fontos téma. Nagyon fontos hangsúlyozni a táplálkozás, az életmód és a krónikus betegségek közötti kapcsolatot. Először is, engedjenek meg egy rövid bevezetőt.


Az orvostudományban hozzászoktunk, hogy különálló okokban gondolkodunk. Még mindig egy olyan modell szerint dolgozunk, amely Pasteur és Koch idejére vezethető vissza, azaz a nagy járványok idejére, amikor is az egyes okokat alapul véve gondolkodtak, tehát ha van egy baktérium, amely egy bizonyos betegséget okoz, és feltalálok egy olyan gyógyszert, amely megöli ezt a baktériumot, legyőzöm a betegséget. A helyzet azonban kórélettani szempontból jóval bonyolultabbá vált a krónikus betegségek megjelenésével.

Ez a gondolkodásmód már nem tartható fenn, amikor olyan betegségekről beszélünk, mint a rák, a szív-és érrendszeri megbetegedések, a túlsúly, metabolikus szindróma, az auto-immun betegségek, melyek már meghatározásukat tekintve is multifaktoriális betegségek, ezeknek nem különálló okaik vannak, hanem több ok vezet a betegség kialakulásához, és minden egyénben másképpen jelennek meg, tehát ugyanannak a típusú betegségnek szélsőségesen eltérő okai lehetnek, egyénenként változó módon.

Mindezek a tények az orvostudomány keretein belüli megközelítési mód változtatását kellene, hogy jelentsék. Tehát nem folytathatjuk a krónikus betegségek elleni harcot ugyanazzal a technikával, ugyanazzal a hozzáállással, mint amellyel az akut betegségeket gyógyítjuk. És igazából, ha megnézzük, manapság a krónikus betegségeket az akuttá válás szakaszában kezelik, és nem kialakulásuk folyamatába avatkoznak bele.

A táplálkozás egyike azoknak az alapvető beavatkozásoknak, mely minden krónikus betegségnél alkalmazható, hiszen manapság a tudományos irodalom szerint nincs olyan krónikus betegség, amelynek ne lenne valamilyen kapcsolata az étellel.

Bár eléggé ellentmondásos, de meg kell jegyeznünk, hogy már Hippokratész is rájött, jóllehet mi már elfelejtettük, hogy nincs olyan krónikus betegség, amelyre ne lenne jó hatással a táplálkozás megváltoztatása.

Ez nem jelenti azt, hogy táplálkozásunk változása olyan varázspálca, amellyel varázsütésre meg lehet gyógyítani bármilyen krónikus betegséget, de fennáll annak a lehetősége, hogy a helyes táplálkozás nélkül kezelt krónikus betegség mindig csak részleges gyógyulást fog eredményezni.

Táplálkozás és a krónikus betegségek
Next 1 of 3