Tapasztalatok a világűrből

Fiatal orvosként -- a sportszakorvosi képesítés megszerzése után -- valami különleges dologgal szerettem volna foglalkozni, ezért nagy bátran az űrorvoslásnál kötöttem ki, és akármilyen hihetetlen, a táplálkozással kapcsolatos tapasztalataimat az Európai Űrügynökségnél (European Space Agency) űrhajósok orvosaként szereztem.


A világűrben tett utazás alatt a megfelelő táplálékról való gondoskodás az egyik legalapvetőbb orvosi feladat. Akárcsak a Földön, az űrben is létkérdés, hogy mit eszünk és iszunk. Számos, hosszú időtartamú űrutazás szolgáltat információkat arra nézve, hogy megértsük, milyen hatással van az élelem az egészségre, illetve a betegségre, hogy átlássuk, milyen fiziológiai, biokémiai, pszichológiai, sőt szociokulturális vonatkozásai vannak. Az űrkutatás azt is lehetővé tette, hogy a technológiai és mérnöki szempontból magas szinten előállított élelmiszerek jótékony és negatív tulajdonságait megfigyelhessük. Mivel egy űrhajót meglehetősen nehéz friss élelmiszerrel ellátni, a készletek túlnyomó többségét hosszan eltartható liofilizált, dobozos, zacskós, tubusos és tablettában beszedhető élelmiszerek alkotják. Ezek a táplálékok, bár biztosítják a küldetés véghezvitelét, nem mondhatóak ideálisnak, így mind az orvosok, mind az űrhajósok megtanulják értékelni a természetes és friss élelmet.

A kozmoszban tett utazás felébreszti az űrhajós felelősségérzetét. Az űrben a földi környezet legbanálisabb elemei is hiányozni kezdenek. A levegő, a szél, a napfény, az erdők zöldje korlátlanul és kéretlenül áll rendelkezésünkre itt a Földön, ám az űrben mindezek elérhetetlenek. Ha átélnénk ezt a hiányt, mi is nagyobb felelősséget éreznénk ezért a rendkívül sérülékeny testért, amelynek birtokában vagyunk, és amelynek épsége olykor egy hajszálon függ.

A ?megelőzés? szavunkat már meglehetősen elcsépeltük, pedig éppen ez a lényeg. Meg kell értenünk mielőtt még túl késő lenne, milyen sokat kockáztatunk. Bagatellizáljuk a kockázatokat, mindaddig, amíg a saját bőrünkön nem tapasztaljuk. Csak akkor értjük meg, mi az egészség, amikor megbetegszünk. Tartsuk tehát szem előtt a felelősségvállalás elvét olvasás közben, mert ez nagyon fontos része annak a használati utasításnak, amelynek betartásával egészségesen tarthatjuk testünket és sokáig élhetünk. Minden használati utasításnak csak akkor van értelme, ha valóban be is tartjuk. Vajon miért evidens, hogy egy műszaki eszköznek szüksége van ellenőrzésre és karbantartásra a hosszabb élettartam érdekében, és miért nem természetes mindez, ha a saját testünkről van szó?

Kiszámolták, hogy az emberi agyban jóval több az idegsejt, mint az univerzumban fellelhető összes csillag. Hogyan is juthat eszünkbe, hogy ne törődjünk velük? Egyszóval, aki ezt a könyvet olvassa, ne felejtse el, hogy teste a legértékesebb kincse a világon!

 

Úgy egyél, hogy jól legyél!
Prev 2 of 2