Nutrigenomika és Alzheimer-kór

Tovább élünk, de ezzel megszaporodott az alzheimeres esetek száma is, márpedig ez a kór szörnyű csapás nemcsak a beteg, hanem egész családja számára is.


Tudósok nemrég a Tel Aviv-i egyetemen fahéjból ígéretes vegyületet vontak ki. A CEppt elnevezésű szerrel négy hónapon át kezeltek olyan egereket, amelyekben génmódosítással Alzheimer-kórt idéztek elő. Azt tapasztalták, hogy a kezelt egerekben sokkal lassabban haladt előre a betegség, mint a kontrollcsoportban. A CEppt-vel védett állatok nagyjából ugyanolyan aktívak voltak, mint egészséges társaik.

Az eredmény annak köszönhető, hogy a CEppt meggátolja a béta amyloid lerakódását. Alzheimeres betegekben ez az anyag jellegzetes plakkot képez. Ismét bebizonyosodott tehát, hogy sok természetes tápanyagnak terápiás értéke van. Nem véletlen, hogy mind intenzívebb kutatómunka folyik a nutrigenomika területén.

Nutrigenomika és Alzheimer-kór