Az agy, az értelem és a test összefüggései

Táplálkozásunk és az agy: Beszélgetés Filippo Ongaróval
Táplálkozás és öngyógyítás? -- egyre nyilvánvalóbb szókapcsolás. Mindennapi betevő falatunk magunkhoz vételét nem tekinthetjük egyszerűen "tankolásnak". Sokkal fontosabb annál: egészségünk megóvásának, sőt javításának -- vagy, ha elvesztettük  --, visszaszerzésének legfőbb eszköze.


A neves orvost az agy és a táplálkozás összefüggéseiről kérdeztük.

  • Milyen kapcsolatban áll a táplálkozás és az agy?
-- Nagyon szoros kapcsolatban. A kutatások arra utalnak: ideje felhagyni a régi személettel, mely a tudatot és a testet külön kezelte. Az agy testünk legfontosabb és legösszetettebb szerve, amely nem egyszerűen üzemanyagot igényel: ahhoz, hogy a leghatékonyabban működjön, a tápanyagok megfelelő elegyére van szüksége.

  • Mely élelmiszerek, anyagok ártalmasak és melyek hasznosak az agynak?
-- Először is, csökkentenünk kell a vércukorszintet: kevesebb szénhidrátot és finomított cukrot kell fogyasztanunk. Bármilyen furcsának tűnik, de izmainknak és agyunknak az a jó, ha a vércukorszint a lehető legstabilabb. A csúcsok és hullámvölgyek egyaránt megingatják működésüket. Az is kiderült, hogy a központi idegrendszer működéséhez alapvető fontosságú a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav. Ezért célszerű több olajos halat, például makrélát, szardíniát fogyasztanunk.

  • Könyvében arról beszél, hogy a degeneratív idegrendszeri kórképekért -- mint amilyen a szklerózis multiplex (SM) és az Alzheimer-kór -- a helytelen táplálkozás és a gyulladásos folyamatok tehetők felelőssé. Ugyancsak ez húzódik meg a hangulatzavarok, például a depresszió hátterében. Mely tápanyagok védik és melyek károsítják az idegrendszert?
-- A degenerációért és a legtöbb krónikus betegségért alapvetően három patofiziológiai jelenség: a gyulladás, a magas cukorszint és az oxidatív stressz felelős. Legalább ezen a három fronton tehát mindenképpen be kell avatkoznunk - táplálékunkat e szempontok szerint kell megválasztanunk. Ez tehát a fő csapásirány. Van azután számos olyan anyag -- mint a triptofán nevű aminosav --, amely a szerotonin- és a melatonin-koncentráció növelése révén befolyásolja hangulatunkat, alvásunkat. Ahhoz, hogy az agy több triptofánhoz jusson, szénhidrátokat kell fogyasztanunk. Ügyeljünk azonban arra, hogy teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket válasszunk! Ha nem túlozzuk el, nyilván hasznunkra válik a kávé és a tea. De fogyasszunk zöld teát, amely gazdag katekinben -- ez az antioxidáns mérsékli az agy oxidatív stresszét.

  • Milyen újdonságokra számíthatunk az élelmiszerek gyógyszerként való alkalmazásában, különösen az agy érzelmi működési terén?
-- Meggyőződésem és reményem, hogy az új táplálkozástudomány még sok meglepetéssel fog szolgálni: számos élelmiszer gyógyhatására derül majd fény. Ami igazán fontos, hogy ez a tudás a lehető leggyorsabban jelenjék meg a legjobb kezelési protokollokban. Ehhez az orvosoknak is képzettebbeknek kell lenniük ezen a területen.





Az agy, az értelem és a test összefüggései
Prev 2 of 2