Az agy, az értelem és a test összefüggései

Táplálkozásunk és az agy: Beszélgetés Filippo Ongaróval
Táplálkozás és öngyógyítás? -- egyre nyilvánvalóbb szókapcsolás. Mindennapi betevő falatunk magunkhoz vételét nem tekinthetjük egyszerűen "tankolásnak". Sokkal fontosabb annál: egészségünk megóvásának, sőt javításának -- vagy, ha elvesztettük  --, visszaszerzésének legfőbb eszköze.


"Kinek étek, kinek méreg" -- hangzik a régi népi bölcsesség. Napjainkban azonban tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy táplálékunk egyaránt lehet gyógyszer és ártalom forrása. Az eredmények egy új szakterülettől, a nutrigenomikától származnak. A táplálékunkban lévő biokémiai vegyületek beépülnek sejtjeinkbe és -- pozitívan vagy negatívan -- hatnak génjeink kifejeződésére. Ha ez így van -- márpedig így van --, akkor könnyen beláthatjuk, hogy a születésünktől öregségünkig elfogyasztott 30-60 tonnányi táplálék nemcsak elhízást, hanem sokféle más betegséget is okozhat: például gyulladásos elváltozásokkal is kapcsolatba hozható.

Ezzel a területtel foglalkozik évek óta Filippo Ongaro, aki világos, közérthető könyvet is írt a nutrigenomikáról. Persze, ha folyton "új táplálkozástudományról" értekezne benne, nem sokan olvasnák a művét. De munkájának már a címe is egyszerű és egyértelmű: "Úgy egyél, hogy jól legyél!  Korszakalkotó szemléletváltás a táplálkozásban" [A könyv magyarul 2011 novemberében jelenik meg. Olasz címe: "Mangia che ti passa. Uno sguardo rivoluzionario sul cibo per vivere pi? sani e pi? a lungo". Megjelent a Piemme kiadó gondozásában].

Az agy, az értelem és a test összefüggései
Next 1 of 2